Positive Behavior Support opleidingen (2024)

PBS toepassen op jouw school?

    • Welk scholingstraject is passend?

      Zoek jij een oplossing voor problemen die ontstaan door gedragsincidenten in de school? Individueel als leraar of voor het gehele schoolteam? Dan is een PBS-opleiding interessant voor jou!

      Opleidingstrajecten

      Leer meer over hoe je aandacht geeft aan goed in plaats van slecht (leer)gedrag en hoe je deze kennis inzet in jouw schoolomgeving. In de basiscursus leer je alles over de PBS-piramide van de (Schoolwide) Positive Behavior Support. Dit is hét raamwerk voor het uitvoeren van PBS-interventies op drie ondersteuningsniveaus. Vanuit het expertisecentrum bieden we diverse mogelijkheden voor verdieping in PBS aan:

      • PBS-coach
      • ​PBS-specialist
      • SWPBS pijlers en principes in de praktijk (basiscursus)
      • Werken met data in je school
      • Post-hbo opleiding Basis schoolbreed werken aan gedrag
      • Post-hbo opleiding Specialist Schoolbreed werken aan gedrag

      De inhoud en lesdata per traject vind je verderop op deze pagina. Het aantal lesdagen is afhankelijk van de gekozen opleiding. Naast de bijeenkomsten werk je aan diverse opdrachten voor jouw school. Tijdens de opleidingsdagen op locatie volg je ook intervisiebijeenkomsten.

      Wil je je specialiseren in de principes van School Wide Positive Behavior Support? Kies dan één van de post-hbo's: Basis schoolbreed werken aan gedrag of Specialist Schoolbreed werken aan gedrag.

      Netwerk leren

      Veel van onze cursussen worden hybride in netwerkverband aangeboden. Dat houdt in dat je met andere cursisten een lerend netwerk vormt dat ingaat op de vragen die er leven. Afwisselend kom je samen op een school voor onderwijs in de praktijk en intervisie of volg je online theorie bijeenkomsten.

      Voor wie?

      De PBS-opleidingen zijn interessant voor scholen (basis-, voortgezet onderwijs of mbo) die samen een positief leerklimaat willen. Dan is het belangrijk dat je in de school een PBS-team is of dat je dit kunt opzetten. Je kunt ook als individu aan de slag met PBS.

      PBS-team

      Het PBS-team coördineert de implementatie van SWPBS in de school en bestaat uit een afvaardiging van leraren en overig personeel, en de directeur. Soms zitten er ook ouders en leerlingen in het PBS-team. Sommige scholen kiezen ervoor aparte kidsteams en ouderpanels in te stellen om hen actief bij SWPBS te betrekken. Belangrijke rollen in het PBS-team zijn weggelegd voor de voorzitter (de PBS-coach), de notulant die zorgt voor heldere communicatie, en de datamanager die data verzamelt, verwerkt en op een aantrekkelijke manier publiceert.

      Expertisecentrum PBS

      Het Expertisecentrum PBS streeft naast praktijkgericht onderwijs naar een duurzame ontwikkeling van professionals in scholen. Ze dragen bij aan de implementatie van School Wide Positive Behavior Support op tal van scholen door het PBS-team te coachen en medewerkers te begeleiden en op te leiden. Lees meer over het Expertisecentrum PBS.

      Kwaliteitswaarborg

      PBS is opgenomen in de Databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugd Instituut (NJI) als ‘Goed onderbouwd’.

      Blijf op de hoogte

      Volg Professionaliseren in het Onderwijs voor het laatste nieuws en de planning van de data van ons aanbod opLinkedIn(opent in nieuw tabblad).

    • De bouwstenen van PBS

      Je leert praktische vaardigheden, zoals:

      • goed klassenmanagement
      • geven van positieve feedback
      • op een pedagogische manier corrigeren
      • actief toezicht houden
      • lesgeven in gedrag

      Daarnaast zoom je in op de functie van gedrag door een (eenvoudige) gedragsfunctie analyse uit te voeren. Ook leer je hoe je data kunt inzetten voor het ontwikkelen van preventieve interventies.

      Tier 1, 2 en 3

      Ook bouw je aan de piramide van je eigen school met groene (tier 1) interventies die gericht zijn op alle leerlingen, zoals het formuleren en aanleren van heldere gedragsverwachtingen en een positieve benadering.

      Je ontwerpt gele (tier 2) interventies voor leerlingen die tijdelijk extra ondersteuning nodig hebben, omdat ze risico lopen op het ontstaan van gedragsproblemen. Denk hierbij aan sociale vaardigheidstrainingen en een ‘check-in, check-out’ procedure. Een klein deel (één tot vijf procent) van de leerlingen kampt met ernstige problematiek. Voor hen worden rode, individuele (tier 3) interventies op maat ontwikkeld. Zo heeft iedere school zijn eigen meergelaagde model van ondersteuning passend bij de leerlingen en de schoolcontext.

    • Ons scholingsaanbod

      Het Expertisecentrum biedt een uitgebreid opleidingsaanbod.

      PBS-coach

      Een (interne) PBS-coach begeleidt een school bij het implementeren van PBS. De PBS-coach ondersteunt en faciliteert dit proces door gebruik te maken van bewezen effectieve interventies die passen bij de cultuur van de school. De PBS-coach stuurt het PBS-team, een afvaardiging van het team inclusief de directeur, aan. Er zijn netwerken voor PO en VO/mbo, zowel voor beginnende als gevorderde PBS scholen. Deze cursus is individueel te volgen (liefst samen met een collega) en bestaat uit een intake, 6 praktijkdagen, 5 online theoriebijeenkomsten verspreid over 1,5 jaar.

      • Het PO-netwerk start oktober 2024
      • Het VO/MBO netwerk start oktober 2024

      PBS-specialist

      De PBS-specialist is een interne (bijvoorbeeld een IB'er) of een externe (bijvoorbeeld uit de jeugdzorg of een onderwijsbegeleidingsdienst) medewerker. De PBS-specialist biedt extra ondersteuning aan leerlingen, personeel en ouders, en is een expert in het analyseren van gedrags- en leervraagstukken. De cursus in individueel te volgen en bestaat uit 6 bijeenkomsten in netwerkverband.

      • PBS-specialist start op 18 januari 2024

      SWPBS pijlers en principes in de praktijk (basiscursus)

      Deze basiscursus geeft je in een korte tijd de juiste achtergrondkennis over de uitgangspunten van (Schoolwide) PBS. Ook leer je hoe je de basisinterventies van SWPBS kunt toepassen op jouw school. Deze cursus is ook geschikt voor nieuwe medewerkers van een PBS-school. De cursus bestaat uit 4 hybride bijeenkomsten
      Deze cursus is individueel te volgen, maar wordt ook incompany verzorgd.

      • SWPBS pijlers en principes in de praktijk (basiscursus) start op 10 oktober 2024

      Werken met data in je school

      Data geven je informatie over de gang van zaken in de praktijk en dat kan je gebruiken om je handelen af te stemmen op wat er nodig is. In deze cursus leer je het hoe, wat en waarom van gericht data verzamelen en benutten. Deze cursus bestaat uit 4 online bijeenkomsten en is zowel individueel als in teamverband te volgen. Ook is het mogelijk dat wij dit traject incompany verzorgen.

      • Werken met data in je school start op 21 maart 2024

      Post-hbo opleidingen

      Specialist Schoolbreed werken aan gedrag
      Specialiseer je tijdens deze post-hbo in de principes van School Wide Positive Behavior Support (SWPBS). Je leert hoe je doelgerichte, groepsgewijze en individuele gedragsinterventies op maat kunt ontwikkelen, uitvoeren en/of kunt begeleiden. Deze interventies maken deel uit van een meergelaagd model voor ondersteuning, met een basisaanpak voor alle leerlingen, gerichte interventies voor leerlingen die tijdelijk meer ondersteuning nodig hebben en individuele oplossingen voor leerlingen die niet genoeg hebben aan de basisaanpak of groepsgerichte interventies. De opleiding duurt een jaar en bestaat uit 8 lesdagen.
      Meer info overSpecialist Schoolbreed werken aan gedrag

      Basis schoolbreed werken aan gedrag
      In deze post-hbo-opleiding staat het ontwikkelen en coördineren van een schoolbrede aanpak van gedrag op de eigen school centraal, gebaseerd op de principes van School Wide Positive Behavior Support (SWPBS). Je werkt aan het ontwikkelen van een meergelaagd model van ondersteuning waarbij de nadruk ligt op de basisaanpak. Gerichte (groeps)interventies en individuele interventies voor leerlingen die meer ondersteuning nodig hebben, komen zijdelings aan bod. Je wordt getraind om gedragsproblemen preventief aan te pakken op basis van een positieve insteek. De opleiding duurt een jaar en bestaat uit 8 lesdagen.
      Meer info over Basis schoolbreed werken aan gedrag

    • Snel aan de slag met ons korte programma?

      Om je in korte tijd een enorme lading inspiratie te geven heeft het Expertisecentrum PBS ook een programma met kortdurend aanbod.

      • Introductie bijeenkomst (1 dagdeel) wat houdt SWPBS in en hoe zou het kunnen passen bij de vraag van de school? Ervaren van de verschillende PBS-onderdelen, bv positieve feedback geven.
      • Verdiepende bijeenkomst over één onderwerp (1 dagdeel). Denk aan hoe je SWPBS kunt integreren met een methode voor sociaal-emotioneel leren of een verdieping in motivatie en het gebruik van tokens. Onderwerp in overleg.
      • PBS voor leidinggevenden introductie (1 dagdeel). Wat is de rol van de directeur in het implementatieproces? Hoe kan de directeur SWPBS integreren in de manier waarop zij leiding geeft en model staan?
      • Vrijblijvend adviesgesprek met management / directie

      Wil jij binnen jouw organisatie of school met teams en/of medewerkersaan de slag met PBS? Wij helpen je graag. Neem contact op met Monique Nelen viamjm.nelen@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad).

  • Positive Behavior Support opleidingen (2024)
    Top Articles
    Latest Posts
    Article information

    Author: Msgr. Benton Quitzon

    Last Updated:

    Views: 6402

    Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

    Reviews: 82% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Msgr. Benton Quitzon

    Birthday: 2001-08-13

    Address: 96487 Kris Cliff, Teresiafurt, WI 95201

    Phone: +9418513585781

    Job: Senior Designer

    Hobby: Calligraphy, Rowing, Vacation, Geocaching, Web surfing, Electronics, Electronics

    Introduction: My name is Msgr. Benton Quitzon, I am a comfortable, charming, thankful, happy, adventurous, handsome, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.